In ten days from below sea level to 5545 meter!!
Door: bram
Blijf op de hoogte en volg Bram
16 September 2006 | Nepal, Kathmandu
Dag 1 vliegen van katmandu in een supermini vliegtuigje, de eerste keer kon hij niet landen, dus wij weer terug naar het vliegveld in katmandu waar we vervolgens een uur hebben gewacht om het toch nog een keer te proberen! Een gratis vlucht zullen we maar zeggen!! deze keer lukte het wel. Ik had gelukkig een gids/porter/sherpa genaamd tsong ba die mijn baggage op zijn rug nam, dus dat scheelde. Na twee uur lopen waren we in pakding en hij zei dat we hier zouden overnachten, twee uur lopen het was elf uur, ik zei dank je de koekoek, we gaan verder en we kijken wel waar we uitkomen!! zo gezegd zo gedaan en 6 uur later waren we in Namche bazarop ongeveer 3600 meter, toch zo'n duizend meter geklommen en we lagen al twee dagen voor op schema, toch wel raar om je sherpa er uit te lopen op een berg, hij was een beetje ziek en hij had natuurlijk die rugzak van ongeveer 17 kilo, valt nogal mee, want je ziet daar porters lopen met meer dan 100 kilo, zag er zelfs een met een wasmachine???!!Ze vonden wel dat we snel hadden gelopen
Dag 2
van namche bazar naar shomare, wederom zo'n 8 uur lopen, shomare ligt op zo'n 4200 meter!! dit ging toch wat zwaarder, kom ik daar in die lodge allemaal engelsen aan de whiskey coke, je kon duidelijk zien dat op de weg terug waren!! Had een springrol besteld met fried rice, die springrol had ik niet moeten doen, achteraf!!! wel weer schitterdende uitzichten en voor het eerst mount everest gezien!!Je komt van allerlei mensen tegen op de trek, van een israelier tot zuid koreanen, engelsen, belgen,amerikanen, een chinees, alleen nog geen nederlander, grappig!!
Dag 3
nu wordt het moeilijker had een beetje last van mijn hoofd, achterin een drukkend gevoel en mijn maag zat me ook niet mee, dus rustig aan gedaan, tot aan thukla gelopen op 4600 meter, die nacht ging het niet echt goed, moest er vier keer uit slecht geslapen, en ik kan je zeggen das geen pretje, boven zo'n gat leeglopen om de twee uur!! voor het eerst in mijn leven diaree remmers geslikt en dat hielp gelukkig!! Toch wel makkelijk zo'n sherpa, hij bracht me eten op bed steeds wat thee etc. ja hij heeft goed voor me gezorgd!!
Dag 4
toch maar gaan lopen de volgende dag, alleen niet zoveel op naar lobuche op zo'n 4900 meter 3 tot 4 uur lopen, wel nog steeds redelijk weer, maar je voelt het wel hoor de hoogte en natuurlijk het verlies van je energie door die verekte diaree van die dag ervoor. Ja het was zwaar!! maar natuurlijk wel gehaald!! en gelijk gaan slapen, mijn sherpa bracht me weer voedsel en thee en zo kom je de dag wel door!!
Dag 5
op naar het hoogst gelegn plaatsje voor basecamp gorek shep op 5200 meter hoogte!!
wederom verrekte zwaar, maar toch niet slecht gedaan, he een week daarvoor zat ik nog in ons koude kikkerlandje op ongeveer 0 meter hoogte!! ha!! het weer was iets minder geworden wat naatuurlijk jammer is want je zit daar natuurlijk maar voor een ding, MOUNT EVEREST!
dag 6
vroeg opgestaan en we moesten een keuze maken of basecamp of naar het viewpoint op kalar pattar allebei behoorlijk zwaar, basecamp om de afstand en kalar pattar om het klimmen. het weer zat niet echt mee dus maar besloten om naar basecamp te gaan, 3 1/2 uur heen 3 1/2uur terug, ja voor mij dan , want ik werd nog even in gehaald door de amerikanen die met de expeditie meededen!! hi how you doing, see ya!!waar ik drie dagen over had gedaan deden zij in 1 dag, tja dat krijg je als je geaclamatiseerd bent! wel cool om ze daar zo bezig te zien er was net een meeting aan de gang, het was nl de eerste dag dat ze met z'n allen bij elkaar waren, de sherpa's en de expeditieleden, de sherpa's hadden hadden camp 1 al klaar gemaakt!! wel een vreemde gedachte dat die gasten misschien deze expeditie niet zullen overleven en dat ze echt die berg op gaan, wat nog zo'n 3500 meter klimmen is!! basecamp ligt nl op zo'n 5300 meter. paar foto's gemaakt van de tenten, nortface iglo tenten en weer begonnen te lopen naar onze lodge!! man wat was ik kapot toen we eindelijk terug waren echt kapot!!! maar wel gehaald!!!! ten, thee en slapen hoor je beneden dat ze een feeestje aan het vieren zijn , maar daar had ik letterlijk de puf niet meer voor!!
dag 7
weer vroeg opgestaan en samen met mijn sherpa de kalar patar bedwongen, wel een kick hoor. later kwam er ook nog een italiaan erbij en met zijn drieen afwachten tot we een helder zicht kregen op MOUNT EVEREST en de annhouder wint, want we kregen het te zien, natuurlijk prachtige foto's gemaakt ik hoop ze er binnenkort erop te zetten dus hou me site in de gaten!! wel kicken hoor, dit is misschien nog wel mooier dan als je naar boven klimt met de zekerheid dat je everest ziet met blauwe lucht eron heen, nee wij moesten er echt op wachten en dan is de beloning natuurlijk veel groter!! een helder mount everest omringt met wolken, zeker een vergroting waard!!
Dat was dus dag 10 van mijn reis tot zo ver daar kwamen we op kalar patar actre, die italiaaan vond dat toch niet slecht in tien dagen van onder zeeniveau( Schiphol) tot 5545 meter de top van kalar patar!! Miscchien is het wel een record!! Ha!!Die zelfde dag nog naar beneden gegaan, nou ik kan je zeggen dat gaat een stuk makkelijker!
Geslapen in dingboche op zo'n 4200 meter!
dag 8 9 10 11
omdat het weer zo slecht was zijn we maar zo snel mogelijk naar lukla gegaan zodat we meer kans hadden om het vliegtuigje terug te pakken, kom ik daar afgelopen dinsdagavond aan, kom je allemaal mensen tegen die daar al zeven dagen zaten, wachtend op die ene dag met goed weer eigenlijk niet eens dag meer een uur!! Ik natuurlijk hartstikke positief, zo van ik ben er jongens dus we vliegen morgen! Koh bath ni he of te wel geen probleem. Ik lekker wat biertjes achterover getikt met mijn sherpa,miscchien net iets te veel en wat denk je de volgende dag, allemaal vliegtuigjes!! Ha ha ha wat een geluk dacht ik nog er was alleen een probleem ik zat op de tweede vlucht, ach tijd genoeg dacht ik nog, dus nog even douchen, want ik was toch wel vies geworden in die week!! en wat denk je sta je daar met nog wat anderen te wachten op dat twee vliegtuigje dat weer terug zou komen uit katmandu en je raad het al! Te vroeg gejuioht, die tweede vlucht die kwam niet. Dus het werd nog spannend want ik zou vandaag eigenlijk naar Lhasa gaan!! Donderdag slecht weer, vrijdag had ik mijn tweede bordingkaart in mijn handen, maar dat verrekte vliegtuigje kwam maar niet!! Je voelt je dan wel machteloos, maar ja ik was niet de enige, dan maar wat drinken met wat engelsen, eeen belg paar amerikanen. Dat drankje noemde ze thuba, dan stoppen ze allemaal zaden in een soort vaas, waar je dan heet water bij doet, je laat het evne 5 minuten staan en voila een lokale alcoholische versnapering!! Dat was vrij pittig!! je zoog het er via een alluminium rietje eruit en als het op was goot je er gewoon wat heet water bij!! Lekker!!!
In ieder geval, vadaag konden we eindelijk vliegen, was mijn sherpa in eens verdwenen, heb ik het zelf allemaal maar geregeld met hulp van de hoteleigenaar!! had die gids teveel gezopen, zo hij had de vlucht gemist of in ieder geval hij moest met de tweede vlucht mee!! Geen idee of hij aangekomen is, misschien is hij er nog, ik heb in ieder geval al mijn spullen en ook zijn tas dus ik zal hem wel een keer weer tegen komen, kan ik hem toch nog zijn wel verdiende fooi geven!!
dat was het wel even voor nu, ga zo naar de kapper evn laten scheren eten en morgen probeer ik de foto's erop te zetten!!
gegroet uit what to do in katmandu!!
Bram
16 September 2006 - 09:45
Hans En Ietje Van Lier:
Hoi Lieve Beste Bram,
Geweldig,gedaan,Proficiat
met je behaalde succes.
Fijn dat je weer beneden bent,maar ik denk zeker dat het bizonder indrukwekkend is .We zien binnenkort de foto's.Hier verder alles okee.Vele groetjes en we reizen met je mee.Pas goed op je zelf. -
17 September 2006 - 18:13
Anneke Van Der Vossen:
geweldig bram! -
18 September 2006 - 07:21
Astrid:
Hi Bram,
Wat een superfoto's en wat zal dat een onwijs te gek gevoel geven dat je daar zit! Toppie!! Ik wens je heel veel plezier op je reis,zal wel lukken met al die mooie plekken!! Groetjes Astrid (westerparkschool) -
18 September 2006 - 07:47
Barbara:
He Brammetje,
Top gedaan man.....moet ook eerlijk zeggen dat ik niet anders verwacht had van je. ha ha ha De foto's zijn echt waanzinnig. Wel meer dan 1 vergroting waard!
Vergeet je niet naar Bodnath te gaan? Die stupa is veel mooier en indrukwekkender nog dan de stupa die je nu gezien hebt. Lekker genieten!
Kijk uit naar je volgende bericht.
Groetjes Bar -
18 September 2006 - 10:52
Edit:
Wat een mooie foto's, Bram! Ik kan me voorstellen dat het de moeite waard was!!! Liefs, Edit -
18 September 2006 - 14:50
Sieger:
Je e-mail ontvangen. Was toch eerder op wereldreis dan ik had vermoed.
Totnutoe mooie reisver-slagen,ben benieuwd naar
je volgende avontuur.
Take care & so long -
19 September 2006 - 17:09
Eline:
hoi hoi.
wat een big adventure. gaaf hoor. ben blij voor je dat je je zo vermaakt. Top.
hier alles ok. beetje nazomeren heerluk.
op naar je nieuwe avontuur.
kusss elien -
21 September 2006 - 21:04
Bonne ; Koen Tijmen:
kerel, we zitten aan een heerlijke grolsch en denken soms wel even aan je !!! kus -
23 September 2006 - 13:45
Yvonne:
Hoi Bram,
Mijn hart gaat weer helemaal op hol (net zoals destijds bij Anapurna trouwens) als ik je verhalen lees en je foto's zie. Wel chic, zo'n eigen sherpa. Wij moesten ze delen!!!!, maar we gingen ook niet zo hoog. Ik ben trots op je (en een beetje jaloers) Super gedaan.
Elke dag: gezond weer op.
Hou je haaks en geniet.
Liefs, Yvonne