top of the world - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bram Lier - WaarBenJij.nu top of the world - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bram Lier - WaarBenJij.nu

top of the world

Door: bram

Blijf op de hoogte en volg Bram

24 September 2006 | Nederland, Amsterdam

Hallo dan!! daar zijn we weer!! en nu vanaf het dak van de wereld, lhasa tibet, tjonge wat een rit!! In 5 dagen vanaf katmandu naar lhasa, nou iki kan je zeggen dat de weg nog niet helemaal af is!! Ik was blij dat we een jeep hadden en die hadden we nodig ook!! Vooral het stuk dichtbij de grens, dat was echt een ramp en dan al die vrachtwagens die het zelfde willen. Dat was wel grappig want het was eigenlijk eenrichtingsverkeer en het was maar net hoe de wind waaide wie er voorang heeft, dus soms was het wel een uur wachten tot alle trucks voorbij waren voor we verder konden. Die grenspost is ook wel erg officieel allemaal, je kan alleen tibet in als je een groepsvisa hebt, dus ze hebben mijn chinese visa gewoon gecanceled, stempeltje erin en klaar, weg 40$ ach ja heb wel een mooi souvenir in mijn paspoort, en de rest niet want een groepsvisa is maar een papiertje maar oh zo belangrijk!!!!
De eerste 2 nachten waren niet zo geweldig, maar dat hadden ze van te voren al gezegd net als ze niet wisten of de gids wel goed zal zijn, dit viel gelukkig wel mee al is hij niet echt gewend om een groepsgids te zijn, hij zegt nl alles tegen een persoon en gaat er dan vanuit dat de rest het ook weet!! Zo gebeurde het dat ik en mijn kamergenoot een aardige duitse die bij mij in de kamer geplaatst werd onze eerste morgen ons verslapen hadden, verschillende redenen, eerste plaats ik had geen flauw benul van de tijd, tweede reden ging er toch wel vanuit dat we wakker gemaakt zouden worden voor het ontbijt ipv na het ontbijt plus er was ongeveer 2 uur tijdsverschil met nepal tja!! de groepsreactie viel wel mee behalve een oude duitse vrouw die trouwens de hele tijd loopt te zeiken niet mijn type!! De groep is wel okay!! Dat duitse meisje, kamergenoot van 36 , een amerikaan ongeveer 50 met wel een gevoel voor humor, hij ligt me wel!! die oude duitse, drie jappaners en een engels/chileense koppel waar ik het ook wel mee kan vinden!! Dit alles in twee jeeps met een gids twee chauffeurs en natuurlijk onze baggage, dan wordt het allemaal toch wel krap. Ik voelde me net een jappanse sandwich, met zijn vieren op de achterbank, later ging een jappaner in de kofferbak zitten!!
De omgeving is echt prachtig, net ladakh india waar ik vorig jaar was maar dan 20 keer zo groot!! het waren wel lange dagen, zo'n 270 kilometer op hobbelige wegen dat gaat je niet in de koude kleren zitten!!
Dag drie mochten we onze eerste klooster bezichtigen, heb er nu ongeveer 4 gezien, dus ben een beetje kloostermoe!!
Nog een aanrader bestel geen pekingeend zonder dat je weet hoeveel hij kost, 8 euro en dat is een hoop geld als je weet dat een grote bier 1 euro is, met dat nog steeds in mijn hoofde, want je voelt je toch genaaid gingen we verder 5 minuten later zijn we getuigen van een dodelijk ongeluk!! We zagen de 2 lijken liggen, dat zet je toch weer even met beide benen op de grond!! Tja... het werd wel even stil in de jeep!!
Zit nu al twee dagen in Lhasa best een grote stad, jammer van al die chinezen, want de tibetse sfeer ligt me veel beter!! Er is een duidelijk verschil tussen tibetaanse cultuur en de chinese!! Jammer !! Vandaag de potala palace gezien van binnen en natuurlijk van buiten, toch wel indrukwekkend, de grote van het gebouw wat je vanaf een afstandje al kan zien liggen en binnenin is het ook de moeite waard allemaal gouden stupas van overleden dalai lamas!!
Morgen nog een klooster en een tempel en dan is de tour over, dan heb ik nog drie dagen Lhasa want ik heb gisteren met mijn duitse kamergenoot een treinticket gekocht van Lhasa naar chengdu, je weet wel die nieuwe trein, die zelfs over gletsjers gaat!! Ik ben razend benieuwd, nu nog proberen een vliegticket te krijgen van Chengdu naar guilin om het karstgebergte daar te bewonderen en dan in twee dagen naar vietnam, waar ik hopelijk op 6 okt aankom, dat moet haast wel want dan verloopt mijn visa, dus ik heb haast!!! Ha ha ha!!
Misschien dat ik deze week nog even mijn mail check, mijn volgende verhaal zal hopelijk gaan over de geweldige treinreis van twee dagen en twee nachten en misschien wel over het gezellige knuffelen met de pandaberen in Chengdu!!
Groeten uit hoog Lhasa!!!
Bram

• 24 September 2006 - 12:32

Thomas:

Yo beroer,

Zit nu in Ho Chi Minh. Echte aanrader voor overspannen leraren!! Lekker gek worden hiero! Eerste avond toen ik net had ingecheckt werd er al een fles naar iemands hoofd gegooid (jammerlijk mislukt) en vervolgens werd de achtervolging ingezet met de niet stuk gegane bierfles en een andere gast met een knuppel in de hand. De stemming zat er natuurlijk meteen goed in bij mij, maar na de 20ste keer HE YOU, motorbike?? MARIHUANA, MASSAGE?? en 5 hoeren op de brommer sukki, sukki, Very cheap money wordt je er wel een beetje moe van.En dan moet je ook nog eens bij alles wat je wilt kopen afdingen zelfs bij eten in restaurant soms en dan betaal je nog teveel. Heb de open tour met An Phu gedaan. Kostte me slechts 15 dollar vanaf Hue naar beneden. Die tombes kun je best per fiets doen is wel zo relaxed. In het ergste geval krijg je net als ik een lekke band op het verste punt, maar als je bijtijds vertrekt valt ook dat wel mee. Heb in Hoi An mezelf een mooi pakkie an laten meten met 2 blouses der bij. Perfect op maat en dat vrouwtje is zelfs met me mee geweest de perfecte stof uit wezen zoeken op de stoffenmarkt. Dus als ze in de winkel niet hebben wat je zoekt is dat ook nog een mogelijkheid. Ben zelf bij Bao An geweest, 619 Hai Ba trung St. Spreek wel vantevoren een goede prijs af. $40 voor een pak (colbert + broek) en $10 voor blouse, maar als je meer besteld kun je korting krijgen. Als je nog goedkope guesthouses wilt weten hoor ik het wel, al heb jij wellicht meer te besteden als ik. Cham tempels was met de geschiedenis erachter wel aardig, al heb ik natuurlijk wel mooier gezien. Nha trang was niet veel bijzonders afgezien van de drijvende sangriabar op de chinese zee tijdens niet zo heel bijzondere boottrip.
    Ben niet in Dalat geweest (heb wel genoeg watervallen gezien) maar naar Mui Ne. Strandoord, maar die duinen waren wel vet. Je waant je net in de sahara. Morgen naar Cu Chi tunnels en dan dwars door Cambodja naar Bangkok en dan naar Sydney.
    Goed, veel plezier. Greetz T

• 24 September 2006 - 12:35

Thomas:

Beste manier om te checken wat je wilt vindt ik altijd een willekeurig reisburo binnenstappen en de foto's aan de wand te bekijken of de ansichtkaartenmolen. Heb je in een oogopslag de fotohoogtepunten van het land!!

• 24 September 2006 - 15:02

Hans, Ietje Van Lier:

Wat geweldig om op deze manier mee te kunnen reizen met onze twee "buitenlandse" kinderen.Wij zijn jaloers op jullie.Geniet van jullie reis,doe geen dingen die wij ook niet zouden doen en kom gezond weer terug.

• 25 September 2006 - 08:06

Barbara:

Klinkt weer goed allemaal.
    Hoop dat je voor Vietnam iets meer de tijd hebt....zonde om daar doorheen te "rennen".
    Lekker genieten!

Tot horens.

Gr Bar

• 25 September 2006 - 11:13

Sieger:

Weer genoten van je avonturen, komende treinreis lijkt me geweldig! Hoe is het overigens met die sherpa afgelopen, toch foetsie en waarvan jij nog bagage had?
    Take care & so long!

• 25 September 2006 - 14:28

Ruud:

Hai Bram....

Tja, voelen als een sardientje.... Ach is weer eens wat anders. Ik hoop echt voor je dat je een betere treinreis zult hebben. Doe je de groeten aan de Panda's voor mij?

Gr.
    Ruud