cambodja
Door: bram
Blijf op de hoogte en volg Bram
04 November 2006 | Cambodja, Phnom-Penh
Ik ben weer terug in phon penh voor het waterfestival, wat betekent een bootrace verspreidt over drie dagen!! Wel grappig zo'n bootrace, kano's met soms wel zeventig mensen erin, die met de stroom af varend een race houden( zie foto's) en soms als de waterschepper niet snel genoeg is dan wil de boot nogwel eens zinken!! Wel druk hier dus ik vertrek morgen maar naar kratie om de rivierdolfijnen te bewonderen!! maar dat is voor de volgende keer, jullie zijn natuurlijk benieuwd naar mijn avonturen in het legendarische Ankor Wat. nou ik kan je zeggen ik heb nog nooit zoveel tempels gezien in drie dagen tijd, want ik heb en drie daagse pas genomen, tsjing tsjing 40 $, het is vakantie en je komt er maar een keer!!! De eerste dag was ik zo verstandig om een Tuc tuc te huren( natuurlijk met chauffeur) voor de hele dag slechts tien $ wat aan het eind van de dag 20 $ werd want ik wou meer zien dan we hadden afgesproken!! Dan maar gelijk de zonsopgang bij ankor wat, de foto's hebben jullie gezien geloof ik, en daarna zowat alle tempels die je in een dag kan zien tot aan zonsondergang, dus naar zo'n twaalf uur tempelen kan ik zeggen dat ik behoorlijk overtempeld ben, en dan te bedenken dat ik nog twee dagen mag!!Mijn favoriete tempels waren naast Ankor Wat,( waar ik in totaal 4 keer ben geweest, steeds weer ander foto's,)waren toch wel de tempel met de gezichten ,de bayon, en toch die tempels die overwoekerd zijn door de jungle, wat zeker uniek is in zijn soort, alledrie trouwens!! de volgende dag heb ik een fietsje gehuurd voor twee dagen, om het buitencirquit te doen en de Roulos groep die buiten ankor wat ligt, wel grappig op een gewone fiets langs al die tempels rijden. Zeker die tweede dag op je fietsje over de snelweg zo'n dertien kilometer, je komt uit holland of niet zullen we maar zeggen!! naar zo'n drie dagen tempels had ik het wel gezien in Siem Reap, zat nl ook nog midden in het uitgaansleven, dus je kan wel zeggen dat ik behoorlijk moe was. Dus maar weer een volgende trip geboekt, nu met de boot naar badabang, lekker op het dek gelegen, beetje verbrand natuurlijk, maar wat een water zeg, het is het einde van het regen sizoen dus de rivier staat op zijn hoogtepunt, het leek wel een zee met hier en daar struiken, bomen en drijvende dorpjes. Het laatste stuk was dan toch echt een rivier maar dat ging zo langzaam, want iedereen en dan zeg ik iedereen was daar aan het vissen, ik denk niet dat die vissen daar een kans hadden, overal bootjes die bezig waren netten uit te gooien en flessen in het water die de netten markeerden!!
batabang is famous voor zijn bamboe trein, die ik dan ook maar gelijk genomen heb!!! wederom een avontuur op zich!!!Eerst op een motorbike, niet zo moeilijk hoor om die hier te vinden, door het landschap gereden, wel gaaf eindelijk iets anders dan tempels en dan verdient zo'n arme student ook nog een aardig zakcentje.En tot slot dan die beroemde bamboe trein, hoe ga ik dit nu weer beschrijven: de wielen van een trein en daarboven een vlot gemaakt van bamboe en dit alles aangedreven door een electrische motor!!En snel dat zo'n ding gaat!!! tot dat je een andere bamboe trein tegen komt die net even de andere kant op gaat!! tja de regel is degene die het zwaarst is die heeft voorang en de ander moet dan van de rails af, voor de duidelijkheid er is maar een rails!! Duidelijk toch zou je zeggen, maar wat is er nou zwaarder een motor met 5 personen of drie rijstzakken( ongeveer 25 kilo per stuk)met een fiets en drie personen, nou naar een half uur onderhandeld te hebben in het kmer kwamen ze er beide niet uit dus een impasse!! dus ik vragen aan mijn motorbikechauffeur hoe lang dit ging duren en hij zei: net zo lang tot dat er een andere bamboetrein aankwam dan wordt het twee tegen een, maar ja hoe lang dat ging duren was maar de vraag,dus.....
nou is het in cambodja gebruikelijk dat je problemen op kunt lossen met geld, dus ik heb er een dollar tegen aan gegooid en eeneens waren die rijstzakken niet meer zo zwaar en kon die fiets er gemakkelijk af!! tja kortom geld wint hier altijd!!!
de dag erop maar weer vertrokken richting het waterfestival, in de bus nog ongeveer 3 uur over het amerikaans e politieke systeem gepraat met een amerikaan, ik denk dat ik nu meer weet van het amerikaanse politieke systeem dan de gemiddelde amerikaan, best interesant!!
En morgen richting het noorden om te spelen met de dolfintjes om weer terug te keren naar phon penh en dan de grens over te steken in het zuiden, misschien nog wat daagjes strand meepikken, richting Bangkok! Want volgende week is het Bye bye Asia and welcome New Sealand!!
Geniet van het mooie weer, want dat doe ik ook!! Check de foto's en tot in Bangkok!!
greetz Bram
04 November 2006 - 16:09
Ietje En Hans:
Prachtig die foto's.Na die drankgelagen met Gijs en het bezoeken van al die tempels,ben je nu een echte tempeLIER.Geniet van je verdere reis en we blijven je volgen. -
05 November 2006 - 08:06
Thomas:
Ik sluit me geheel bij het bovenstaande aan. Ik had deze metamorfose immers al ondergaan. Nu de 2 oudste in de orde van de tempeLIERs nog.... -
05 November 2006 - 08:09
Thomas:
supervette foto's trouwens. Mooie herinneringen kwamen weer boven. Ga er vanuit dat de geheugenkaart optimaal benut is. Enjoy! -
06 November 2006 - 07:41
Ruud.:
Hi Bram. Wij weer terug in het koude Nederland, jij nog lekker onderweg. Leuk om je verhalen weer te lezen. Hou ik mijn vakantie gevoel een beetje hoog ;-) Oja, tussenstand competitie. 1 ajax, 2 psv, 3 az. Alles dicht bij elkaar. Gr. Ruud -
08 November 2006 - 12:12
Sieger:
Wat later dan normaal maar wederom genoten van je reisverslag en schitterende foto's.By the way: wat is je planning om de Aussies ook nog met een bezoek te verrassen? Zit van 6/12-19/12 in Melbourne/ omgeving,en omdat je van bier houdt..!
Take care & so long,
Sieger. -
09 November 2006 - 20:38
Yvonne:
Geweldige foto's! Dit is toch wel wat anders dan 4 weken Djoser met de groep.
(Alhoewel ik daar ook wel erg blij mee was. Ik zal maar een fles Whisky in huis halen anders krijg je hier misschien afkick verschijnselen. Ik geniet van je verhalen en wens je nog heel veel moois en plezier.